Winkelblindheid voorkomen

Een bedrijf met 85 jaar historie: het elektrotechnisch bureau Homan. Monique Balte-De Vries is sinds november 2020 verantwoordelijk voor de HR in het bedrijf. Veilig en gezond werken behoort ook tot haar verantwoordelijkheden. En dat pakt ze niet lichtzinnig op. Naast de inzet van een arbo-adviseur van ArboTechniek, besloot ze een stap verder te gaan: zet startte met de opleiding tot Middelbaar Veiligheidskundige. “Ik wil gewoon weten waar ik het over heb.”

Monique ontvangt ons vol enthousiasme. En dat is ook de wijze waarop ze aan de slag is gegaan. “Mensen zijn het kapitaal van het bedrijf. Dat bleek wel in de coronaperiode toen iedereen zijn uiterste best bleef doen. Ik ben er zo trots op. En dat spreek ik ook uit. Als je waardering en aandacht geeft aan het werk dat gedaan wordt, groeit je menselijk kapitaal.”

Direct aan de slag

Monique kwam uit een andere branche maar verloor haar hart al snel aan de techniek bij Homan. “Het is een prachtig bedrijf. Maar ik had wel wat achterstand. Zeker als het gaat om veilig werken. We hebben geïnvesteerd in nieuwe bedrijfskleding. We bieden alle beschermingsmiddelen aan. Verbandtrommels vervangen; AED geplaatst. En we zetten in op opleiden. Maar veilig werken is meer dan dat. En dan is het fijn dat je een partner hebt die met je mee kan denken. En het bedrijf vanuit een frisse blik bekijkt. En dat deed Gerrit Krommendijk. Eén wandeling met hem door het bedrijf en je ziet meer. We werkten altijd al veilig, maar je ziet opeens samen hoe het nog veiliger kan.”

Winkelblindheid

Veilig werken betekent ook vooral open blijven staan voor alle signalen. “Je moet voorkomen dat de winkelblindheid optreedt. Dat is altijd het onderwerp van gesprek met de adviseur ArboTechniek. Wat zie ik niet? Wat kunnen we beter doen? Alert blijven en een cultuur creëren waarin we samen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. En het is mooi om te zien dat de medewerkers de adviseur van ArboTechniek niet als een bedreiging zien, maar juist als een waardering. Want iedereen wil gewoon veilig thuiskomen aan het einde van de dag.”

Gezond werken

Maar het gaat verder. Homan besteedde laatst op de teamdag aandacht aan fysieke belasting en werkt samen met een fysiotherapeut als er klachten zijn. Er is elke dinsdag en donderdag een sportles voor het personeel. Er wordt gezamenlijk aan een gezonde lunch gewerkt. Alles is dus gericht op veilig en gezond werken. “Ik ga het gesprek met mensen aan en vraag ook wat mensen nodig hebben. Dat kan een andere functie betekenen die beter past. Bijvoorbeeld iemand uit de buitendienst die chef magazijn en leermeester werd. Hij is nu mijn partner in crime bij het stimuleren van veilig werken.” Maar ook kwam onlangs de Vakbus van Wij Techniek langs, waarbij medewerkers leerden hoe zij collega’s aan kunnen spreken op onveilig gedrag. “Het gaat om bewustwording. Samen werken aan veiligheid. En vooral hieraan blíjven werken.”

“Met de inzet van de ArboTechniek-adviseurs wordt de drempel echt laag”
Monique Balte-De Vries

Druk van de ketel

Maar Monique zorgde ook voor een aparte ruimte waar medewerkers even kunnen ontspannen. “Het is hard werken en dat kan stress geven. Boven in het bedrijf hebben we een ruimte gemaakt waar men even kan pingpongen, op een andere manier creatief kan zijn of gewoon even in je eigen bubbel kan zitten. Medewerkers waarderen dat. En daar doen we het voor.”

Zeer informatief

Monique is zeer te spreken over ArboTechniek. De helpdesk beoordeelt ze echt als fantastisch; de website vindt ze zeer informatief. De arbo-adviseurs zijn toegankelijk. “Zeker in het MKB is er altijd een drempel om advies aan te vragen. Dus met de inzet van deze experts wordt die drempel echt laag.”

Zij-instroom

Samen met de adviseur ArboTechniek heeft Monique stappen kunnen zetten. Maar ze wilde meer. “Voor mij was alles nieuw. Maar ik ben leergierig en ik wilde vooral ook de taal van de werkvloer kunnen spreken. Weten waar ik het over heb. Zeker als ik verantwoordelijk ben voor de veiligheid bij Homan.” Monique besloot een opleiding tot Middelbaar Veiligheidskundige te doen. En adviseur Gerrit, die het bedrijf bezocht, werd haar scriptiebegeleider. “Geweldig toch!” Haar scriptie richt zich op veiligheid voor zij-instromers. “Dat zijn vaak mensen zonder technische opleiding die aan de slag gaan in onze branche. En daar maak ik me dan oprecht zorgen over. Ik wilde me daarom hierin verdiepen. Wat is er nodig?”